Francúzsky nábytok v období baroka

29. november 2015

Nábytkárske umenie prechádzalo v období vlády kráľa Ľudovíta XIV., ktorý sa vyžíval v okázalosti a prepychu, naozajstným vrcholom.

Reprezentatívny a oslňujúci

Taký umelecký nábytok, predovšetkým z ebenového dreva, vychádzal z kráľovských manufaktúr, v ktorých pracovali majstri vo svojich odboroch. Nábytok bol síce tvarovo jednoduchý, zato povrchovo bohato zdobený najrôznejšími ornamentmi, intarziami, drahými kovmi, mramorom a slonovinou. Mimo nábytok sa v nich vyrábali aj gobelíny, sklenené a porcelánové dekorácie. Cieľom bolo vyrobiť reprezentatívne a oslňujúce umelecké diela.

Premena sedacieho nábytku

Veľkou premenou v tejto dobe prešiel najmä sedací nábytok. Vypletané sedadlá sa začali nahrádzať čalúnením, ktoré sa pripevňovalo klincami s guľatou hlavičkou. Tie slúžili zároveň ako ornamenty. Operadla boli bohato vyrezávané. Čím vyššie operadlo, tým honosnejšie stoličky pôsobila.

Nábytkárske štýly

Dvorania sa sťahovali do miesta diania, do Paríža a jej blízkeho okolia a svoje domy si zariaďovali v tzv. parížskom štýle honosným nábytkom z kráľovských manufaktúr.

Naproti tomu vidiečania si svoje domčeky zariaďovali vo vidieckom, tzv. provensálskom štýle (provence). Tento štýl si však aj cez svoju jednoduchosť zachovával noblesnosť a vznešenosť.

 

Starožitný nábytok vo francúzskom štýle sa vyznačuje svojou útulnou a prívetivou atmosférou. Za pozornosť stoja najmä starožitné písacie stoly, stoličky, jedálenské stoly, komody, skrine, knižnice, ale aj najrôznejšie dekorácie ako gobelíny alebo starožitné svietniky.